Graševina - grozd u vinogradu

Graševina

1. ŠTO JE GRAŠEVINA?

Graševina je najrasprostranjenija vinska sorta u Hrvatskoj koja se još naziva grašica ili talijanski riesling, u Sloveniji Laški riesling, u zemljama njemačkog govornog područja Welsch Riesling, u Italiji Riesling Italico, u Mađarskoj Oloszrizling, U Češkoj Rizling Vlasšky.

Kao mlado vino ima lijepu svijetlu, žuto zelenu boju, a kod starog vina izraženiji su žuti tonovi. Miris je svjež i voćan. Po okusu, graševina s dobrog položaja u dobroj godini podsjeća na svježu jabuku.
Kad ima više kiseline i maligana vrlo je pogodna za arhiviranje. Od graševine se često rade predikatna vina i pjenušci.

2. KOMBINACIJA S HRANOM

S obzirom na kontinentalnu raznolikost, Graševina može popratiti sva ili gotova sva jela.
Uz predjela poput hladnih narezaka sa sirom i vrhnjem, te ljućim (ali ne slatkastim) hrenom i bistre mesne juhe savršeno pristaje svježija Graševina s pomalo samozatajnim aromama i divnom gorčinom.

Uz topla predjela na bazi tjestenine s lakšim umacima, puricu s mlincima ili jela od ribe, lijepo će odgovarati neka lakša slavonska graševina, skladnija i aromatičnija. Pečenja od svinjetine, janjetine i teletine traže graševinu kasne berbe.
Polusuhe graševine, kasne ili izborne berbe dobro će podnijeti i lakša jela od divljači ili pak deserte.

3. GRAŠEVINA KALAZIĆ

Krasan i snažan miris otkriva intenzivne arome livadnog cvijeća i atraktivne primjese zrelih i sočnih crvenih jabuka, iza kojih još slijedi cijeli niz manje istaknutih, poput blažih nijansi slatke dinje, kvasaca, sijena, cvijeta kamilice i bagrema. Okus je u skladu s mirisom pun i slastan. Vrlo je bogat ekstraktom koji je zaslužan za dugotrajan retrookus, dobro odmjerenih kiselina koje mu daruju neophodnu živost, te na završetku nježno gorkast, tek toliko da ovom zrelom i slasnom vinu pruži završni začin.

4. GRAŠEVINA IZBORNA BERBA BOBICA KALAZIĆ

Vrlo lijep i bogat miris neobično istaknute mineralnosti, podržane snažnim notama livadnog cvijeća i bagrema. Okus mu je sladak i sirupast, vrlo zrela karaktera s pojačanim medenim notama blago izmiješan s aromom dunje i kruške. I u mirisu i u okusu jako je lijepo spojena zrelost sa živahnošću. Retrookus je postojan, blago pikantan i fino gorkast.

Graševina 2008 izborna berba bobica | Vinarija Kalazić Baranja

Graševina izborna berba bobica

Originalno vino Baranje koje se isčekuje godinama. Čista esencija mirisa zrelog voća, profinjena kombinacija aroma zrelih jabuka, marelica, bijelih šljiva, kamilice, meda, gljiva, plemenite plijesni i punog okusa čvrsto podržanog svježim i visokim kiselinama koje odlično pariraju zamjetnom ostatku šećera i primjerenom alkoholu.

Vina vinarije Kalazić

intenzivna, bogata i elegantna vrhunska vina s naglašenim sortnim obilježjima od ručno ubranog grožđa s odabranih položaja. Brižno njegovana i proizvedena najmodernijom vinarskom tehnologijom s jasnim ciljem da sva raskoš pojedine vinske sorte bude pažljivo očuvana i potom vjerno prezentirana u natočenoj čaši pruživši nezaboravan užitak. Baština tradicije i modernosti!

pomno izabrani grozdovi s odabranih trsova ručno se beru za premium line vina.
Tradicionalna i istodobno moderna, raskošnih sortnih aroma, snažnog tijela i velikog potencijala za odležavanje dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i tišini baranjskog gatora.
Profinjenost satkana u hrastovim bačvama i elitnim gutljajima!

Gdje možete kupiti naša vina?
WEB SHOP
VINA VINARIJE KALAZIĆ

Pozivamo vas da posjetite naš vinski webshop na adresi www.wine-online.eu koji je izrađen prema najusvremenijim standardima kako bismo vama, našim vjernim kupcima, osigurali što bržu, jednostavniju i sigurniju kupnju.

Uživajte u kupovini na našem web shopu iz udobnosti svojeg naslonjača!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll to top